blogy logo
login PRIHLÁS SA
BLOG pepka11
ČLÁNKY
DISKUSIE
1
SLEDUJETE BLOG
Vitajte na mojom blogu
pepka11



Realita byvania
pridal pepka11 13.5. 2015 o 8:20

Téma štátom regulovaného nájomného nie je nová a pre väčšinu ľudí možno nie je ani šokojúca. Koniec koncov je v tomto štáte vôbec ešte niečo šokujúce, napriklad lacne domy? Pre mňa je toto ale stále neuveriteľné. Už niekoľko rokov je to pre mňa neuveriteľné...

 

Keď sa po reštitúcií vrátili bytové domy ich pôvodným vlastníkom, objavilo sa aj regulované nájomné. Budovy boli vrátené majiteľom aj s osobami s nájomným právom v týchto domoch a regulované nájomné malo zabezpečiť, aby tieto osoby boli ochránené pred zvýšením nájomného súkromným vlastníkom, ktoré by už nedokázali platiť. Tento výdobytok zo začiatku 90-tych rokov funguje dodnes. Ale kde ostali práva vlastníkov? Tí sice na papieri majú svoj majetok naspäť, ale reálne s ním ani po približne 20-tich rokoch nemôžu podľa vlastnej vôle disponovať.

 

Každý deň chodím do práce po lacne tenisky okolo jedného nevábne vyzerajúceho bytového domu. Zaujímalo ma pozadie, nešťastný príbeh tejto budovy. A náhodou som jedného prišla do kontaktu s majiteľom. Dozvedela som sa, že dom sa vlastníkom vrátil v reštitúcií, avšak aj s nechceným "darčekom" v podobe nájomníkov, ktorí v bytoch žili ešte za bývalého režimu. Vysťahovať ich nemôžu, na nizkoenergeticke domy nemaju a nájomné im určuje štát. Podržte sa- títo ľudia platia nájomné za byty v širšom centre Bratislavy 10 eur mesačne. 10 eur za byt, pri ktorom by trhová cena prenájmu bola odhadom 500 eur na mesiac vzhľadom na lokalitu a ostatne prachy mozu minut napriklad na lacne oblecenie. Samozrejme, roky prtrvávajúci pozostatok dávno zaniknutého režimu sa podpísal na stave budovy, ktorá je v dezolátnom a odstrašujúcom stave. Opadaná omietka, zatečené steny, pár rozbitých okien, zarastený dvor. Na prvý pohľad je zrejmé, že tu niečo nie je v poriadku. A nielen tu, pretože sa nejedná o jediný takýto smutný dom so znechutenými majiteľmi.

 

Nie som odborník v problematike a ani sa nejdem na ňho hrať. Ale myslím, že keď sa nad týmto zamyslí aj obyčajný nezainteresovaný laik, tak musí krútiť hlavou nad tým ako je to vôbec možné. Veď si predstavte, že máte svoj majetok- murovane domy alebo byt, ktorý patrí Vám. Ale býva v ňom niekto cudzí, kto Vám za to ani riadne neplatí a štát ho ochraňuje pred tým, aby ste ho z VÁŠHO domu vyhodili.

 

Európsky súd pre ľudské práva začiatkom minulého roka rozhodol, že regulované nájomné skutočne porušuje práva vlastníkov nehnuteľností,k náhrade škôd zatiaľ nedošlo.

 

Spomínam si, že už pred nejakým časom som videla v televíznych správach reporáž, v ktorej sa sťažovali nájomníci, že majiteľ bytového domu sa o budovu nestará a oni musia žiť v nevyhovujúcich podmienkach. Nikto z nich však nepriznal, že platia smiešne pár eurové nájomné a očakávajú, že majiteľ by mal z vlastných zdrojov opraviť napríklad strechu či fasádu alebo im postavili nove pasivne domy.

 

Vlastník budovy, s ktorým som sa rozprávala, má zo svojho majetku teda viac útrap ako úžitku. Priznal sa, že medzi nájomníkmi sú aj ľudia, ktorí sa viac krát snažili mu uškodiť. Musel sa obávať o svoj majetok, lacne tricka, seba aj svoju rodinu. "Viac krát sa stalo, že keď som sa objavil na predmetnej nehnuteľnosti, stal som sa terčom urážok a teroru zo strany nájomníkov. Uznajte, je to normálne, aby sa človek vo vlastnom dome cítil ako zločinec? To vôbec nie je všetko, ale nebudem to rozpitvávať." povedal mi jeden z vlastníkov nehnuteľností s regulovaným nájomným. Takisto mu jeden čas chodili priamo k nemu domov neodbytne zvoniť reportéri, ktorí silou mocou žiadali jeho vyjadrenie sa ku kauze. "Bolo to neuveriteľne obťažujúce." Obyvatelia budovy totiž dali podnet do médií, aby natočili reportáž o tom, v akých nedôstojných podmienkach žijú. Je však namieste,aby sa dožadovali rovnakej kvality bývania ako ľudia, ktorí riadne platia a to mnohonásobne viac? Z čoho majú majitelia inkriminovaných domov zabezpečiť riadne udržiavanie technického stavu budovy? O to sa štát už nestaral a zatiaľ ani nestará. O zisku majiteľov z prenájmu ich nehnuteľností by už bolo priam smiešne aj hovoriť.

 

Nie je teda ochrana nájomníkov zo strany štátu trochu prehnaná? Trochu príliš? Štát bráni záujmy sociálne slabšej skupiny obyvateľstva v tomto prípade evidentne na úkor inej skupiny - vlastníkov. A pritom žijeme v krajine, ktorá sa prezentuje ako právna a demokratická...

 

Počet žalôb proti štátu zo strany majiteľov bytových domov s regulovaným nájomným samozrejme narastá. Podľa rozhodnutia Európskeho súdu by štát mal vlastníkom zaplatiť odškodné a povoliť trhové ceny za prenájom ich nehnuteľností. Do konca budúceho roka by mala byť vyriešená aj otázka náhradných bytov pre nájomníkov, ktorí ešte dnes fungujú na regulovanom nájomnom. Ak sa to niekedy reálne stane, poskladáme sa samozrejme na to všetci. Veď, čo na tom, že to štát dlhé roky neriešil. Ale to už asi nikoho neprekvapí...



Prístupov 4852
Kvalita článku
hlasov 0

PRÍSPEVKY
SLEDOVAŤ
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Prihláste sa, alebo použite facebook login facebook login
ĎALŠIE ČLÁNKY V BLOGU
Dakujem mu za vela
[ 21.6.2015] (príspevkov 14)
Hladanie spravneho miestecka
[ 14.6.2015] (príspevkov 0)
Bola prekrasna
[ 31.5.2015] (príspevkov 0)
Kedysi v Viedni
[ 17.5.2015] (príspevkov 0)
Realita byvania
[ 13.5.2015] (príspevkov 0)